Verloskundige

Johanna den Boer

Een bevalling heeft iets magisch. Er komt niet alleen een nieuw mensje bij, maar het is ook het moment waarop de familie daar omheen een nieuwe of grotere rol krijgt. Ik vind dat fascinerend, steeds weer opnieuw. Dat geldt ook voor het lichamelijke proces. Daar kan ik met verwondering naar kijken. Ook als er ogenschijnlijk niets gebeurt, werkt het lichaam naar de bevalling toe.

De keuze voor verloskunde maakte ik toen ik nog in de sociale hulpverlening werkte. Het begeleiden van mensen vond ik altijd al mooi, maar de verscheidenheid aan taken van een verloskundige trok me sterk aan. Het is een goede keuze gebleken! Zo kan het gebeuren dat ik in dezelfde dienst met mijn mouwen opgestroopt een badbevalling begeleid, extra langs ga bij een pasgeborene om de kleur te beoordelen en een luisterend oor bied omdat er zich moeilijkheden voordoen. Ik streef ernaar met mijn zorg zo goed mogelijk aan te sluiten bij degene die voor me zit. Geen standaardzorg, maar persoonlijke zorg.

Het van de zijlijn mee beleven van zowel mooie als verdrietige momenten kan intensief zijn. Waarvan ik dan energie krijg? Ik denk aan wegrijden bij een bevalling in het holst van de nacht en getrakteerd worden op een prachtige volle maan, opmerkelijke veerkracht, een broodje Benito met collega’s. Thuis kan dat een goed boek bij het haardvuur zijn, op stap gaan met man en onze drie meiden en misschien ook wel mijn recent ontdekte hobby: koud water zwemmen in het Grevelingenmeer.

Terug naar het team