Oog voor de gezondheid van jou en je kind

In de eerste 10 dagen na je bevalling komen we meerdere keren bij je thuis voor jou en je baby. We volgen de gezondheid van je kind en hebben oog voor hoe het met jou gaat, zowel lichamelijk als geestelijk.

Ook als je tijdens de zwangerschap onder controle bent geweest bij een gynaecoloog, verzorgen wij het kraambed. Zodra je met je kind het ziekenhuis verlaat, nemen wij de zorg van de gynaecoloog over. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is ons telefonisch op de hoogte te brengen van jullie thuiskomst. Je hiervoor vooraf aanmelden, is niet nodig.

Tussen de 8e en 10e dag na de geboorte van je kind komen we voor het laatst bij je thuis. Dat gebeurt alleen als we er samen met jou vertrouwen in hebben dat je zonder extra zorg voor jezelf en je kind kan zorgen.

Voeding

De keuze tussen borstvoeding en flesvoeding is aan jullie als ouders. Onderzoek toont aan dat je met moedermelk je baby de beste start geeft. Het bevat antistoffen, om je kind te beschermen tegen ziektes. Natuurlijk maakt dit flesvoeding geen slechte voeding. Soms is het niet mogelijk om moedermelk te geven. Of je kiest bewust voor flesvoeding.

Het is aan te raden om reeds in de zwangerschap na te denken over de voeding die je je kind na de geboorte wil geven. Een goede voorbereiding kan helpen om zo ontspannen mogelijk door je kraamtijd te komen. Wij helpen je daarbij graag.

Hielprik en gehoortest

Iedere pasgeboren baby krijgt een hielprik en gehoortest aangeboden. Dat gebeurt in de eerste week na de geboorte. Een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) komt in de kraamweek bij jullie thuis om de hielprik en de gehoortest uit te voeren. Als je baby langer in het ziekenhuis moet blijven, wordt de hielprik daar gedaan en volgt de gehoortest als jullie thuis zijn. In het laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. U ontvangt bericht over de uitslag van het onderzoek. Deelname aan de hielprik en gehoortest is vrijwillig. Wil je meer weten over de hielprik, kijk dan op Wat is de hielprik bij baby’s? | Rijksoverheid.nl.

Anticonceptie

Bij ons laatste huisbezoek bespreken we ook de mogelijkheden voor anticonceptie als je dat wil. We ondersteunen je bij het kiezen van de juiste vorm van anticonceptie voor jou.

Neem contact met ons op

Hoe kunnen wij je verder helpen?